Brauch-kastély

A Rácszentmiklós néven is emlegetett puszta Közép-Szentmiklóspuszta nevű részén az 1820-as években építtetett kastélyt a szomori és somodori Pázmándy család. A família 1638-ban szerzett címeres nemeslevelet, 1754-55-ben Győr és Komárom vármegyékben voltak birtokosok. A kastély később az alsószatai Petheő család tulajdonába került. A századforduló táján már a Lyka família lakta az épületet, 1933-ban pedig Brauch Károly, egy részvénytársaság vezérigazgatója vásárolta meg a szentmiklóspusztai kastélyt 38 katasztrális holdas birtokkal együtt, ő volt az utolsó tulajdonosa az épületnek. Brauch a Szentsír lovagrend tagjaként 1942-ben kápolnát emeltetett a parkban, mely alatt kripta húzódik. A II. vh alatt megrongálódott a kastély, majd 1949-ben a Lenin TSZ birtokba vette néhány helyiségét. 1961-ben az MTA egyik gazdaságának tulajdonába került, állapotát helyreállították, a parkkal együtt. Társadalmi összejöveteleket, konferenciákat tartottak benne, a hagyomány szerinti vendégkönyvében Fidel Castro és Koszigin neve is szerepelt. Az épület a rendszerváltás után magántulajdonba került, rövid ideig kastély-klubként működött, jelenleg magántulajdonban van, nem látogatható. A kastély parkjában áll még a görögkereszt alaprajzú sírkápolna, melyet a Brauch család építtetett neogót stílusban; az épülethez tartozik egy magtár, egy istálló, egy cselédház, egy víztorony, és egy borospince is. Szabadon álló, földszintes, téglalap alaprajzú épület. Főhomlokzata 2+3+2 osztású, középen 4 pillér által tartott timpanonos középrész lép ki a fal síkjából. A középrész nyílásai félköríves, a szárnyak ablakai egyenes záródásúak. Az épület eredeti homlokzati díszítése már nincs meg, a portikuszt mellvéddel látták el. A kastélyt, valamint a parkjában található kápolnát ma látható állapotára az egykori tulajdonos újította fel: Lieskovsky-Belánszky Vladimir, a Szuverén Máltai Lovagrend tagja, amerikai állampolgár.

A kastély egy hatalmas, szép parkban található, magántulajdonban van. A parkban rengeteg különleges növény, hatalmas fák találhatóak, olyan, mint egy arborétum, még szabadon szaladgáló pávát is láttunk. Van egy családi kripta is a fák között.

A kastély az 1820-as években épült, gyönyörű állapotban van. A parkja mint egy arborétum, tele van különleges növényekkel, többszáz éves fákkal. - az épület teljes alapterülte ~500m2 - az épülethez tartozik kb 100m2 melléképület - egy különálló épületben 3 x 100m2 személyzeti lakás található - istálló - 3 garázs - 3 emeletes magtár - saját kápolna a parkban - úszómedence - borospince - saját kút A kastélyhoz igény esetén a korhű, antik berendezése is megvásárolható. +4000nm beépíthető terület.


Ár

:

1 millió EUR + jutalék

Alapterület

:

500nm

Telek terület

:

8 HEKTÁR

Szobák száma

:

 

Építés éve

:

1820

Ingatlan állapota

:

Épület szintjei

:

1

Tájolás / Kilátás

:

 

Erkély

:

 

Pince

:

Van

Fűtés

:

 

Fürdő és WC

:

Külön is meg egyben is.

Parkolás / Garázs

:

 


Vissza a listához